100 år med historie, bevart for de neste 100

Fløirestauranten ble bygget som et landemerke. Det skulle være et Soria Moria på toppen av fjellet som alle kunne se. I flere generasjoner har det vært et magisk sted, fylt med mange gode minner og store øyeblikk. 

100 år med historie har satt sine preg på bygget, og med tiden kom forfallet. Da vi startet renoveringen av restauranthuset, hadde vi lyst til å vekke til live Fløirestauranten til det den en gang var, og gi Bergen tilbake sin storstue. 

​Store deler av renoveringen har handlet om å ta vare på det opprinnelige, og bygge videre på dette. Og det var med stor respekt vi tegnet videre på Einar Oscar Schous blåkopier datert 100 år før oss.

Det har vært fokus på gjenbruk, bærekraftige løsninger, lokale håndverkere og solide materialer. For hit skal man komme og oppleve et 100 år gammelt bygg, som er renovert som om det alltid har vært slik.

Når en vet hvem som har tegnet dette bygget, og hva det betyr for bergenserne, blir en ydmyk

- Arkitekt Paal Kahrs

Fakta om Fløirestauranten

  • Åpnet for første gang 13. juli 1925.
  • Ligger på Fløyfjellet, rett ved øvre stasjon av Fløibanen, med panoramautsikt over Bergen.
  • Tegnet av den bergenske arkitekten Einar Oscar Schou, som også sto bak Den Nationale Scene.
  • Bygget er inspirert av «Soria Moria slott» og har vært et landemerke i Bergen i 100 år.
  • Har gjennomgått en omfattende rehabilitering og gjenåpnet i ny drakt i mars 2024,
  • Består i dag av konseptene Brasseriet, Schou, Peisestuen, ToppFløyen & Salongene. 

Vi lager ikke ting som går ut på dato

- Vill Opp, leverandør av Kubbegulv

Fløirestauranten trenger materialer som kan leve med bygget over lengre tid. Kubbegulvet kan pusses og oljes i mange år før det må byttes. Det er laget av kapp fra takstoler som ellers hadde gått til spille. 

Jeg gikk selv ut i skogen og hentet vintereik. Sagde, tørket og produserte. Og jeg vet akkurat hvor alle trærne har stått

-  Aleksander Fauske, møbelsnekker og leverandør av bord og bordplater

Bordene i ToppFløyen og i Schou er produsert av vintereik fra Tysnes. I Fløirestauranten møter natur kultur. Ikke bare på tallerkenen, men også i møblene som er kortreiste og ekte produkt fra Vestlandet. 

I Fløirestauranten møter natur kultur både i form av mattradisjoner og møbeltradisjoner. Fargene er hentet fra naturen på Fløyen, der grønnfarger er kombinert med jordtoner i ulike nyanser. 

Vi ønsket et interiør som står opp til byggets verdighet, samtidig som det oppleves lunt og innbydende

- Sonja Solstrand, interiørarkitekt i Sol Design

Dekoren i spileveggene har elementer fra arkitekt Schous detaljer i dører med glass. Detaljene har også inspirert til Fløirestaurantens logo. I kjelleren er tømmervegger fra riving av det gamle trapperommet brukt som veggkledning. Og gamle dører som ble funnet i kjelleren er gjenbrukt som skyvedører til lagerrommene.

Vi ønsket å hente inn lokal møbelhistorie, og gamle Knag-møbler har igjen fått skinne i den nye Fløirestauranten. I arbeidet med å restaurere møblene var det viktig å bringe dem tilbake i original stand, slik at de kan vare i ytterligere 100 år.

Som barnebarnet til Knag, synes jeg det er stas at møblene blir restaurert og tatt vare på. Slik at nye generasjoner kan få øynene opp for håndverket

- Christopher Severin Knag, restaurerer av Knag-møbler 

Fløirestauranten er i dag blitt byens storstue – inkluderende og folkelig, like godt egnet for turtøy som for finstas, hverdag som fest. Varmt velkommen til oss!